Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Η υπαναχώρηση Ε. Αποστολάκη και η Υπουργοποίηση Χ. Στυλιανίδη

Έπειτα από τον τελευταίο και πρόσφατο ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο, αυτό της Πολιτικής Προστασίας. Το συγκεκριμένο υπουργείο συστάθηκε με στόχο τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων κρίσεων, όπως οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Μετά την μετακίνηση του κύριου Χαρδαλιά στην θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε ως Υπουργό Πολιτικής Προστασίας τον Ναύαρχο εν αποστρατεία κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Ωστόσο, προς έκπληξη όλων ο Ε. Αποστολάκης δεν δέχτηκε την θέση που του πρότεινε ο Πρωθυπουργός με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχε καθολική συναίνεση απ’ όλα τα κόμματα, καθώς ο κ. Τσίπρας άσκησε ισχυρές πιέσεις προς τον κ. Αποστολάκη. Παράλληλα, συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ευθέως για «αποστασία» και για εξαγορά από την κυβέρνηση.

Η στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις δεδομένου ότι είχε αποδεχτεί την πρόταση πριν την δημόσια ανακοίνωση, ενώ είχε συζητήσει σχετικά και με τον Αλέξη Τσίπρα αν και ο τελευταίος εμφανίζεται να δηλώνει πως είχε ταχθεί αρνητικά εξ’ αρχής ως προς τη σχετική εξέλιξη.

Με άλλα λόγια, η επιλογή του Πρωθυπουργού αποτέλεσε μια αποτυχημένη κίνηση που έκανε «ζημιά» στην εικόνα της κυβέρνησης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο γεγονός ως φιάσκο. Παρ’ όλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε να κινείτε άμεσα προς την αντικατάσταση του προσώπου που θα αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο πρόσωπο που επέλεξε ο Πρωθυπουργός αποτελεί μια ακόμα έκπληξη καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία έχει λάβει χώρα σε Κύπρο και Ευρώπη. Ο λόγος γίνεται για τον πρώην Επίτροπο της Ε.Ε., κύριο Χρήστο Στυλιανίδη. Έτσι, την θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε επισήμως ο Χ. Στυλιανίδης, ενώ την θέση του υφυπουργού ανέλαβε ο Ευάγγελος Τουρνάς, όπως ανακοίνωσε στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ποιος είναι όμως ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας;

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. 

Επιπλέον, ο Χ. Στυλιανίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian and Development Nexus), “κλειδί” για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πριν αναλάβει Επίτροπος διετέλεσε ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014), ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη επιλογή, προφανώς δεν έγινε τυχαία. Εκτός των εξαιρετικών προσόντων του νέου Υπουργού υπήρξαν και άλλοι -σημαντικοί- λόγοι που ώθησαν το Μαξίμου να τον επιλέξει. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι. Αφενός ο κ. Στυλιανίδης είναι ένα πολιτικό πρόσωπο με πολλά διαπιστευτήρια για την συγκεκριμένη θέση, αφετέρου δεν είναι πρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ούτε ανήκει στον χώρο της συντηρητικής Δεξιάς. Τι σημαίνει αυτό με όρους πολιτικής; Ενώ ο νέος Υπουργός φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή και προσδίδει θετικό πρόσημο στην εικόνα της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, θα είναι ο «πρώην επίτροπος» που απέτυχε και όχι κάποιο στέλεχος της ΝΔ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα αποφύγει την σκληρή κριτική που θα ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ελάσσονες αντιπολιτεύσεις, κάτι που είχε σκεφτεί ο πρωθυπουργός κι όταν πρότεινε τον κ. Αποστολάκη αφού θα ήταν και πρώην υπουργός του κ. Τσίπρα.

Η δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ότι ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανήκει ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου και αποτελεί μια μετριοπαθή φυσιογνωμία, χωρίς να είναι ένα απολίτικο πρόσωπο, ενώ είναι και μία ακόμα πολιτική «ανακάλυψη» του Κώστα Σημίτη, που αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κεντρώο ιδεολογικό στίγμα του νέου Υπουργού έρχεται να εξισορροπήσει την υπουργοποίηση του κ. Πλεύρη, η οποία αν μη τι άλλο δυσαρέστησε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος που ανήκουν στην κεντροδεξιά πτέρυγα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι μια καλή επιλογή, η οποία θα αποδώσει στην συγκεκριμένη θέση καθώς υποστηρίζουν ότι έχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που δεν εγκρίνουν την υπουργοποίηση ενός ακόμα «σημιτικού». Σε αντίθεση με την επιλογή Αποστολάκη, ο Χρ. Στυλιανίδης πέρασε επικοινωνιακά όπως ακριβώς σχεδίασε η κυβέρνηση, η οποία αυτήν τη φορά δείχνει να πέτυχε αυτό που ήθελε.

Συνοψίζοντας, ενώ ο Χρ. Στυλιανίδης έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις και φαίνεται ικανός για μια τέτοια θέση, δεν παύει να μην είναι ένας δοκιμασμένος πολιτικός στην πράξη και στα προβλήματα της καθημερινής διαχείρισης κρίσεων, αφού η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την ελληνική πραγματικότητα και διοίκηση. Έτσι, ακόμα και αυτή η επιλογή αποτελεί ρίσκο για την κυβέρνηση, με το οποίο όμως κατάφερε προς το παρόν να καλύψει επικοινωνιακά ως έναν βαθμό το φιάσκο της άρνησης του κ. Αποστολάκη.

Γράφει η Δήμητρα Ευθυμιάδου πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s