«Καλή Χρονιά» και για τη Τουρκική οικονομία;

Αδιαμφισβήτητα, η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κατηφορική τροχιά για ένα ανησυχητικά μεγάλο διάστημα. Πολλά τουρκικά sites, βέβαια, όπως μπορούμε να μαντέψουμε, τιτλοφορούν και κυκολοφορούν ειδήσεις που δίνουν έμφαση στις εξαγωγές και πωλήσεις που πραγματοποίησε η χώρα, με τον Ερντογάν  να αναφέρει πως το πρόγραμμα που εξήγγειλαν «πέτυχε το σκοπό του και τα 84 εκατομμύρια θα βγουν κερδισμένοι».             Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι πολίτες υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος τους είναι εκτός τόπου και χρόνου, ενώ άλλοι, ακόμα και ειδικοί, θα υποστηρίξουν πως μόνο αδιαφορία δε δείχνει η στάση του. Μπορεί και να σας θυμίζει κάτι…

Δεν είναι κρυφό ότι ο Ερντογάν διατήρησε τη πολυετή παραμονή του στην εξουσία λόγω της αλλαγής και ανάκαμψης που είχε καταφέρει να πετύχει τα προηγούμενα χρόνια στη Τουρκική οικονομία. Η Τουρκία μέχρι και το 2014 ήταν στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Κατοχύρωσε μια δυνατή μεσαία τάξη και το χρήμα κυλούσε μέσα και έξω από τη χώρα πολύ καλύτερα από σχεδόν ποτέ άλλοτε.

Η καταρράκωση της αξίας της Τουρκικής λίρας είναι γεγονός, τόσο μεγάλο που η Αδριανούπολη “συνωστίζεται” από Έλληνες και Βούλγαρους πολίτες οι οποίοι πραγματοποιούν τα ψώνια τους σε προνομιακές τιμές για τους ίδιους. Ένα ταξίδι στη γείτονα χώρα ίσως είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί κάποιος να κάνει, δεδομένου του χαμηλού κόστους, κορονοϊού επιτρέποντος βέβαια!

Η λίρα υποχωρεί, ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ισοτιμία λίρα/δολάριο είναι 1/13,5 με αλλαγές να πραγματοποιούνται μέρα παρά μέρα. Με πιο απλά λόγια, η τουρκική λίρα έχει χάσει έως και 40% της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ επίσης.

Ενώ για εμάς, ένα ταξίδι προς την Αδριανούπολη ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Τουρκίας μπορεί να είναι εξαιρετικά φθηνό για τις αγορές και τη διασκέδαση μας, κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι για τους Τούρκους πολίτες και κυρίως για τη κατώτερη και τη μεσαία τάξη, οι οποίες μαστίζονται από την ακρίβεια πολύ βασικών και καθημερινών αγαθών. Αυτό που οι περισσότεροι θα περιμένουν είναι το πότε θα βγει αληθινή, ως ένα θαύμα της οικονομίας, η υπόσχεση του Ερντογάν, ότι η Τουρκία με το νέο οικονομικό μοντέλο και  θα τοποθετήσει την οικονομία στις 10 πιο δυνατές του κόσμου. Πάντως, ακόμα ο κόσμος γεμίζει τις ουρές, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, για να αγοράσει το ψωμί του.

Δεν είναι πολύ μακριά η οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα και έτσι με ευκολία μπορεί κανείς να θυμηθεί τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού. Τα capital controls σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα δημιουργούσαν φόβο και αγωνία για την επόμενη μέρα. Οι γειτονικές χώρες είχαν στο δελτίο ειδήσεών τους τα νέα για την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας. Οι Έλληνες πολίτες άκουγαν με αγωνία την κυβέρνηση να δίνει υποσχέσεις, να τάζει για το μέλλον και να  “φοβίζει” για το παρόν, να δίνει εντολές, να παρεμβαίνει και να παίρνει αλλόκοτες αποφάσεις. Να επικρατεί ένα χάος και ένας πανικός και να νιώθουν πολλοί το αίσθημα τις αδικίας και της ανικανότητας των πολιτών να αλλάξουν την ζωή τους.

Κάπως έτσι, θεωρώ πως νιώθουν και οι γείτονες μας αυτή τη στιγμή. Ότι άτομα μεταξύ 20-30 χρονών βλέπουν τα όνειρα τους να γκρεμίζονται, ασχέτως τις υποσχέσεις που δίνει ο πιο “δυνατός” αρχηγός του κράτους τους. Νιώθουν το ίδιο αίσθημα αδικίςα όταν ακούν πως οι νέοι είναι τεμπέληδες και επιζητούν το εύκολο χρήμα και πως η ανεργία πρακτικά δεν υπάρχει.

Όλα τα παραπάνω δίνουν την αφορμή για ανάλυση και μελέτη του πώς ένας ηγέτης επικοινωνεί με το λαό του και με το πολλά υποσχόμενο μέλλον του, τους νέους, αποφεύγοντας ένα ακόμα μεγάλο κύμα brain drain στη Τουρκία. Δεν είναι όμως άσχετα μεταξύ τους θέματα, μιας και το brain drain μπορεί να επηρεάσει πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια οικονομία. Το έχουμε δει και εδώ και ακόμα το βλέπουμε.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να έχουμε όλοι είναι αν θα έχουν ανάλογη υπομονή να υπομένουν και επιμένουν στη χώρα τους και να φέρουν μια θετική αλλαγή ή όχι. Αν θα είναι η οικονομία της χώρας  ο καταπέλτης που θα ρίξει από το “θρόνο” του τον Ερντογάν, ακριβώς δηλαδή ο ίδιος παράγοντας που του έδωσε τη τεράστια υποστήριξη του λαού του και το σεβασμό του από άλλες χώρες. Οι επόμενες μέρες και η έλευση της νέας χρονιάς είναι η καθοριστική περίοδος που θα παρθούν  μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις, οπότε στο άμεσο μέλλον αναμένονται αλλαγές και αποτελέσματα.

Γράφει η Ζωή Κώτσου, γεννημένη το 1998, απόφοιτη του τμήματος  Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ( Β.Σ.Α.Σ ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s