“Ελλάδα, Τουρκία, Αν. Μεσόγειος- Επιτέλους ηρεμία;”

Δεν είναι καινούρια η είδηση ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά πολιτικών ζυμώσεων, διαλόγων και εντάσεων, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, οι εντάσεις φαίνεται πως θα εκτονωθούν φέτος και η στάση της Ένωσης, η οποία ήταν αντίθετη με τη δημιουργία ενός στρατού για τη προάσπιση και άμυνα των χωρών κρατών της, μοιάζει ακόμα πιο μελλοντική προς στιγμή. Παρόλα αυτά, όπως και ο ίδιος υποστηρίζει, ως ευρωπαίοι πολίτες θεωρούμε πως μια εντονότερη πολιτική και ενωμένη τοποθέτηση θα ήταν καίριας σημασίας για τα τεκταινόμενα τόσων χρόνων. “Θα είναι έτος μετάβασης;” Θα μπορέσει η Ε.Ε να ανακτήσει τη δυναμική της παρουσία στα θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας; Διότι πολλές χώρες εκτός της Ένωσης από ότι φαίνεται μόνο στα σοβαρά δε λαμβάνουν τις όποιες δηλώσεις μπορεί να γίνονται.

Και ναι, ο στόχος μπορεί να μην είναι να αποτελέσει η Ένωση μια στρατιωτική δύναμη, αλλά μήπως θα πρέπει να δωθεί μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα των κρατών-μελών, στην φύλαξη των συνόρων της και στην στελέγχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ένωσης; Η διαχωριστική γραμμή είναι λεπτή για αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο εθνικός στρατός είναι από μόνος του αρκετός, αλλά σε μια Ένωση όπως αυτή, οι συνθήκες και οι συμφωνίες μεταξύ των κρατών της είναι που την έχουν κρατήσει ακέραιη και πολύ “ποθητή”. Μέχρι το Μάρτιο παρόλα αυτά, πολλοί εσωτερικοί πληροφοριοδότες υποστηρίζουν πως μια στρατηγική απόφαση θα πρέπει να παρθεί.

Όσον αφορά την κατάσταση των γειτόνων μας και ευρύτερων της έμμεσης γειτονιάς μας είναι σίγουρα μια χρονιά περισσότερο μεταβατική, η οποία θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Η σχέση της Τουρκίας με την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο καταλαβαίνουμε πως αλλάζει με ταχύτητα διότι ταυτόχρονα μεταβάλλονται και τα συμφέροντα και οι συμμαχίες. Θα ήταν αρκετά θεμιτό, λοιπόν, να δούμε έστω σε μια μεριά του πλανήτη μας μια ηρεμία, καθώς μάλλον μια ιστορία από τα παλιά βγαίνει στην επιφάνεια με γοργά και επικίνδυνα βήματα, βάζοντας στο παιχνίδι, ποιους άλλους(;), την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το Ουκρανικό ζήτημα.

Με τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, η Τουρκία φαίνεται πως θα απομακρυνθεί και θα επέλθει μια ομαλοποίηση στα μέρη, όμως η ανάλυση του κυρίου Μπορέλ ίσως είναι λίγο ελλιπής, καθώς η οικονομία είναι αυτή που στήνει τα πολιτικά και τα “θερμά” επεισόδια και κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχιστεί και για τη νέα χρονιά ανάμεσα στο σχήμα Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αιγύπτος και Τουρκίας για τα αγαπημένα και επικερδή κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σε μια ενεργειακή κρίση, η οποία είναι γεγονός ότι υπάρχει στην Ευρώπη, κάνει τη παραπάνω συμμαχία να παρακολουθεί και να παίρνει πρωτοβουλίες εκκίνησης με πιο γρήγορους ρυθμούς αλλά αυτό δεν απομακρύνει καθόλου την Τουρκία, η οποία “ανάβει τις μηχανές” για εκκίνηση των δικών της γεωτρύπανων και με το “μισοφέγγαρο” στα πλοία τους οι γείτονες, πλέουν για ένα μερίδιο του ορυκτού πλούτου. Γαλάζιες θάλασσες και τα λοιπά. Γνωστές ατάκες πολιτικών με σκοπό τη δημιουργία εντάσεων. Ο πρώτος σε αυτόν τον αγώνα κερδίζει ή ο ισχυρότερος; Διότι με το διεθνές δίκαιο ή με το δίκαιο της θάλασσας κάποιοι δεν τα πάνε και πολύ καλά και αυτοί, δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι Τούρκοι αλλά η πλειονότητα όπως φαίνεται. Οπότε το δίκαιο θα αργήσει να κερδίσει.

Σε συνάντηση, πάντως, ο προαναφερθέν κύριος Μπορέλ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε την αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη πρόοδο που πρέπει να επέλθει στο Κυπριακό. Πέρα από τις όχι και πολύ καινοτόμες επισημάνσεις του Ευρωπαίου εκπροσώπου ως δίκαιου πατέρα, αναμένουμε και κάτι πιο δραστικό και πρακτικό για μία όντως ήρεμη χρονιά στις κοντινές μας διεθνείς σχέσεις!

Γράφει η Ζωή Κώτσου, γεννημένη το 1998, απόφοιτη του τμήματος  Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ( Β.Σ.Α.Σ ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s